Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktuality – Korespondenční volba

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Přinese volba poštou i méně poslaneckých obstrukcí?

28. ledna 2024

Obstrukce se pro současnou opozici staly rutinou a Sněmovna tak přestává plnit svůj základní úkol – přijímat zákony a prosazovat tak program zvolené většiny. Sněmovnou sice prošel prvním čtením návrh zákona o korespondenční volbě. Způsob jeho projednávání nicméně opět zvedl téma neúnosných obstrukcí a možné změny jednacího řádu. Doufejme tak, že vůle ke zefektivnění pravidel, která se nyní opatrně ozývá napříč politickým spektrem (kromě SPD), se stane realitou.

Příspěvek na Facebooku

Strašení zahraniční zkušeností nemá pevný základ

25. ledna 2024

Korespondenční volba prošla ve Sněmovně prvním čtením. Andrej Babiš tvrdí, že ANO změnilo postoj kvůli špatným zkušenostem ze zahraničí. „Špatné zkušenosti ze zahraničí” jsou ovšem jenom mýtem. Příklady, jako jsou opakování druhého kola prezidentských voleb v Rakousku v roce 2016, zrušení korespondenční volby ve Francii na domácí půdě nebo Trumpovo narčení, že za jeho prohrou ve volbách z roku 2020 stojí manipulace s korespondenčními hlasy, se dají snadno vysvětlit a nahrávají spíš snaze hlasování poštou přijmout.

Příspěvek na Facebooku

22. ledna 2024 Právo volit je důležitější než možné ohrožení tajnosti volby

Možné narušení principu tajnosti volby je jedním z nejvěrohodnějších argumentů odpůrců korespondenční volby. Tyto námitky ovšem nelze vyloučit ani v současném systému. S předem zaslanými lístky domů může člen rodiny ovlivnit další členy, starší či nepohybliví občané volí do přenosné urny nebo fakt, že necháváme urnu přes noc v nehlídané místnosti, to všechno ohrožuje princip tajnosti i v současnosti. Podle ústavního právníka Marka Antoše převažují výhody zrovnoprávnění spoluobčanů v zahraničí nad možnými riziky porušení tajnosti.

Příspěvek na Facebooku

19. ledna 2024

Sněmovna opět naráží na obstrukční taktiku

První týden jednání o korespondenční volbě přinesl ve Sněmovně opět obstrukce ze strany opozice. Andrej Babiš a Tomio Okamura mluvili dohromady celkem 15 hodin, které vyplnili četbou diplomových prací či knih od TGM, ačkoliv hovoří o tom, že je třeba faktické debaty. Proč tedy namísto ní blokují parlament?

Příspěvek na Facebooku

18. ledna 2024

Parametry korespondenční volby

Připravili jsme si pro vás základní přehled parametrů korespondenční volby. Dozvíte se mimo jiné koho se hlasování poštou týká, jak se zapsat na zvláštní seznam voličů, jak probíhá hlasování samotné, ale zmiňujeme i otázky, na které zatím nemáme jasné odpovědi.

Příspěvek na Facebooku

15. ledna 2024

Korespondenční volba patří k demokracii 21. století

Zavedením korespondenční volby můžeme napravit dluh, který máme vůči spoluobčanům v zahraničí. Ti mohou mnohdy jen velmi komplikovaně uplatnit své ústavní právo volit. Korespondenční volba, která občany v zahraničí zrovnoprávňuje, rozhodně patří k moderní demokracii 21. století.

Příspěvek na Facebooku

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku